Składniki:
Biszkopt: 5 jajek. 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku dom pieczenia, tłuszcz do wysmarowania blachy.
Masa orzechowa: 30 dkg obranych orzechów włoskich, 1 kostka masła, 20 dkg cukru, 3 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić, ubijając dalej dodawać żółtka i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni około 15 - 20 min. Zostawić do wystygnięcia. Zrobić masę: masło, cukier i wodę razem zagotować, gdy cukier się rozpuści wrzucić rozdrobnione lub zmielone orzechy i wszystko razem pogotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na zimny biszkopt.
Potrzebne przybory:
Mikser do ubicia piany, blaszka, łyżka, szklanka.
Jak podawać?
Podawać pokrojone w kwadraty.
Uwagi:
Znika błyskawicznie. Jest pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | emka |