Kotlety z platkow owsianych

Przepis kulinarny

Składniki:

- pol opakowania platkow owsianych (gorskich),
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kilka zabkow czosnku,
- jajko,
- maka,
- bulka tarta,
- olej (do smazenia),
- sol,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Platki ugotowac w osolonej wodzie (na wolnym ogniu bo sie latwo przypalaja i ciezko je potem zeskrobac z dna garnka :-) Po ugotowaniu ostudzicdodac do nich jajko, pokrojona w drobna kostke cebulke, strate na tarce pietruszke i marchewke oraz czosnek (wedlug upodobania). Wymieszac w miare dokladnie i doprawic pieprzem i sola. Jesli "ciasto" jest za rzadkie - dodac make. Uformować kuleczki (troche z tym jest babrania :-) obtoczyc w bulce tartej i smazyc w glebokim oleju na zlociutki kolorek :-)

Jak podawać?

Podawac z ziemniaczkami i surowa marchewka pokrojona w talarki. Mniam!

Uwagi:

Dla milosnikow sera zoltego polecam jeszcze starcie do masy zoltego sera, bedzie sie fajnie ciagnal :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
AutorBia

Kotlety z platkow owsianych: Podobne przepisy

Kotlety z platkow owsianych: wypróbuj również

Powiązane Tematy