Sk艂adniki:
- pol opakowania platkow owsianych (gorskich),
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kilka zabkow czosnku,
- jajko,
- maka,
- bulka tarta,
- olej (do smazenia),
- sol,
- pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Platki ugotowac w osolonej wodzie (na wolnym ogniu bo sie latwo przypalaja i ciezko je potem zeskrobac z dna garnka :-) Po ugotowaniu ostudzicdodac do nich jajko, pokrojona w drobna kostke cebulke, strate na tarce pietruszke i marchewke oraz czosnek (wedlug upodobania). Wymieszac w miare dokladnie i doprawic pieprzem i sola. Jesli "ciasto" jest za rzadkie - dodac make. Uformowa膰 kuleczki (troche z tym jest babrania :-) obtoczyc w bulce tartej i smazyc w glebokim oleju na zlociutki kolorek :-)
Jak podawa膰?
Podawac z ziemniaczkami i surowa marchewka pokrojona w talarki. Mniam!
Uwagi:
Dla milosnikow sera zoltego polecam jeszcze starcie do masy zoltego sera, bedzie sie fajnie ciagnal :-)
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Bia |