Składniki:
- 6 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 aromat waniliowy,
- 1 szklanka cukru,
- śmietana,
- kakao,
- konfitura truskawkowa lub dżem truskawkowy (2 słoiki).
Jak przyrządzić?
Z mąki, żółtek, margaryny zagnieść ciasto dodając proszek do pieczeniaoraz aromat. Aby ciasto się nie rozpadało dodajemy trochę śmietany. Ciasto dzielimy na 3 równe części formując z nich kule. Do jednej z nich dodajemy kakao. Obie kule (białą i z kakaem) wkładamy do zamrażalnika przynajmniej na 5 godzin. Trzecią część ciasta rozwałkowujemy na prostokątną blachę. W międzyczasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru.
Kolejność wkładania ciasta do blachy jest następująca:
1. Rozwałkować białą część.
2. Kładziemy konfitury lub dżem.
3. Ścieramy na tarce część z kakaem.
4. Kładziemy pianę z białek.
5. Ścieramy na tarce część białą.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 160-170 stopni i pieczemy 45 minut.
Życzę smacznego !!!
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka prostokątna.
Uwagi:
Do ciasta można dodawać również dżem o innym smaku ale najlepiej smakuje z truskawkowym.Naprawdę polecam !!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Iwa-29 |