Co pić podczas podróży?
ALICJA • dawno temuJeśli wybierasz się w długą podróż zaopatrz się w duże
ilości butelkowanej, gazowanej wody sodowej. Unikaj picia wody niegazowanej.
Woda gazowana, czyli zakwaszona kwasem węglowym, niszczy większość
mikroorganizmów, w tym także te, które powodują biegunki. Z wodą sodową żadna podróż
nie straszna!
Epidemia w Portugalii
Prof. D. Stack z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w USA uważa,
że woda gazowana może pomóc zapobiegać biegunkom zakaźnym. Na potwierdzenie
swej tezy prof. Stack przytoczył przypadek epidemii cholery, która opanowała
Portugalię w latach 70. XX wieku. Źródłem zarazy była fabryka wód
butelkowanych, która produkowała zarówno
wody gazowane jak i niegazowane. W toku późniejszych badań wykazano, że na
cholerę zachorowały tylko te osoby, które piły wodę niegazowaną. Gaz zabijał
obecne w wodzie drobnoustroje i tym samym chronił przed zakażeniem.
„Biegunka podróżnych” – co robić?
Jeśli dopadnie cię biegunka podróżnych postępuj podobnie jak
w przypadku zwykłej biegunki. Należy pić dużo płynów, najlepiej gazowanych, ale
bezkofeinowych i bez cukru. Nie głoduj. Jedz pokarmy bogate w skrobię – ryż,
banany, ziemniaki, soczewicę. Na dolegliwości żołądkowe dobrze zrobi także
rosół z makaronem, ale niezbyt słony. Krakersy i sucharki również mogą pomóc
przetrwać trudne chwile w podróży. Wystrzegaj się mleka, dań tłustych i
wysokoresztkowych (bazujących na grubo mielonej mące).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze