Składniki:
- 2 duże liście kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
- słoik czarnych oliwek
- małe marynowane cebulki
- 1 duża świeźa cebula
- śmietana
- majonez
- kolorowy pieprz, pieprz czarny.
Jak przyrządzić?
Wymieszać majonez (5 dużych łyżek)i śmietanę (5 dużych łyżek), dodać czarny pieprz.
Tym sosem polać rożłożone na podłużnym talerzu 2 liście sałaty (lub kapusty pekińskiej)Ułożyć na sosie: pokrojoną w cienkie talarki cebulę, oliwki, i cebulki marynowane.
Wszystko posypać kolorowym pieprzem.
Potrzebne przybory:
Podłużny półmisek.
Jak podawać?
Podawać z czarnym chlebem.
Poczęstunek dla odważnych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Adrianna |