Składniki:
- 1 pierś z kurczaka lub 35 dag wieprzowiny,
- kalafior (mały kawałek),
- 2 jajka,
- pół litra mleka,
- 15 dag mąki,
- koncentrat pomidorowy,
- około 100 ml śmietany,
- olej,
- marchewka,
- mała papryka,
- mała cukinia,
- odrobina cebuli,
- groszek konserwowy,
- sól, pieprz,
- szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Szczypiorek należy umyć i drobno pokroić. Mięso kroimy również w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy groszek, marchewkę, paprykę, kalafiora, cukinię. Dusimy i dolewamy wody. Śmietanę mieszamy z 1 łyżeczką koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczką mąki. Całość wlewamy do mięsa i warzyw dusimy aż sos stanie się gęsty a całość miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkami i solą oraz ze szczypiorkiem. Jest to nasze ciasto na naleśniki. Wielkośc smażonego naleśnika powinna być taka sama jak zwykłego. Podajemy z przygotowanym farszem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | LATRAVIATTA |