Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 2 jaja
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka przyprawy Maggi
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka Vegety
- 1 łyżeczka przyprawy Curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić na kawałki średniej wielkości. Przygotować miskę, do której należy kolejno dodawać:mąkę, olej, pokrojoną cebulę w kostkę, posiekany czosnek, pieprz,curry,paprkę, vegete,olej, maggi,wbić jaja. Wszystko wymieszać na gęstą papkę. Na końcu zanurzyć w tej marynacie piersi i odstawić na 24h do lodówki. Na drugi dzień usmażyć piersi na złoty kolor na patelni.
Uwagi:
Takie kotleciki można podawać np. z ryżem.Aby nie marnować tej marynaty, która nie "przylgnie "do piersi, można nią polać piersi w czasie smażenia.
Tę potrawę można również przygotować na sposób chiński.
Zamiast maggi i curry dodać sos sojowy i przyprawę chińską 5 smaków.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Anecik |