Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku,
- 1 puszka fasolki czerwonej,
- 1 puszka kiełków soi,
- 1 słoiczek marynowanych pieczarek (lub innych grzybków),
- 1 słoiczek cebulek szalotek,
- 8 plastrów szynki,
- 8 plastrów sera żółtego,
- 6 ogórków konserwowych,
- 6 płatów papryki konserwowej,
- 2 pomidory obrane ze skórki,
- sól czosnkowa,
- majonez wymieszany z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Groszek, fasolkę i kiełki wsypac do dużej salaterki, dodać przekrojone na pół szalotki, pozostałe skladniki kroimy w większą kostkę i dodajemy do pozostałych. Posypujemy solą czosnkową, wlewamy majonez rozcieńczony śmietaną lub jogurtem naturalnym i możemy jeść.
Potrzebne przybory:
Deseczka, nóż, salaterka, łyżka.
Uwagi:
Z podanych ilości wychodzi bardzo dużo sałatki na przyjęcie. Można zrobić jednego dnia z połowy składników, a reszte wykorzystać po dwóch dniach. Na pewno dorobicie, bo jest pyszna i znika w oka mgnieniu!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Asia |