Pischinger - Przepis

Przepis kulinarny

Dawniej królował na kinderbalach. Dzisiaj chyba niewiele osób robi go w domu. Jego smak jest specjalny - w niczym nie przypomina "kupnych" czekoladowych wafelków. I jakoś tak łatwo jeden po drugim kawałek wchodzi do buzi.

Składniki:

- 1 opakowanie wafli tortowych,
- 2 czekolady gorzkie (200g - 65% kakao),
- 15 dkg cukru pudru,
- 1 opak. śmietanki,
- opcjonalnie: 10 dkg drobno zmielonych orzechów,
- 2-3 krople zapachu - rumowego lub migdałowego,
- ew. mały kieliszek dobrej brandy.

Jak przyrządzić?

1) Przygotować "kąpiel wodną". Na ogniu ustawić większy garnek z wodą. Na nim umieścić mniejszy garnuszek, w którym będziemy mieszać naszą masę czekoladową.

2) Do mniejszego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder. Wkładamy pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wszystko to mieszamy od czasu do czasu. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy do chwili otrzymania jednolitej masy. Dodać orzechy i podgrzewać jeszcze jakiś czas, aż masa stanie się gęsta, jak dosyć gęsta śmietana. Po ostygnięciu dodajemy zapach lub kieliszek brandy.

3) Wafle smarujemy tą masą po jednej stronie. Po posmarowaniu jednego, na wierzchu kładziemy następny, który znowu smarujemy - aż do wyczerpania masy czekoladowej. Ta ilość powinna wystarczyć na sute posmarowanie 5 wafli. Przykrywamy czystym waflem. Wynosimy w chłodne miejsce i tam obciążamy deską i jeszcze dodatkowymi ciężarkami (jakie kto ma do dyspozycji).

4) Wafle powinny poleżeć w chłodzie i spokoju co najmniej 24 godz.

5) Kroimy nożem z ząbkami zdecydowanymi ruchami.

Jak podawać?

Układamy w piramidki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania70 min.
Porcje5 dużych wafli
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt16 zł

Pischinger: Podobne przepisy

Powiązane Tematy