Składniki:
- 1 torebka ryżu,
- pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 40dkg),
- plasterek sera (gouda etc.),
- mąka,
- bułka tarta,
- jajka,
- ketchup,
- pieprz, sól,
- Vegeta,
- kurkuma (do ryżu).
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka myjemy,tłuczemy tłuczkiem do mięsa na kształt cienkiego placka, na oddzielnym talerzu roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem, kurczaka obtaczamy w mące, potem w jajku z solą, posypujemy Vegetą,na koncu obtaczamy w bułce tartej.
Gotujemy ryż, do garnka z gotującą sie wodą wrzucamy torebke ryżu,po 3 min gotowania dosypujemy pół łyżeczki kurkumy i zamieszamy,aby nasz ryż nabrał pieknego żółtego kolorku.
Na Gorąca patelnie wlewamy olej,klacziemy naszą doprawianą pierś z kurczaka i smażymy,kiedy jedna strona sie prawie zarumieni,przewracamy na druga...smażymy az do osiagniecia złocistego kolorku,znow przewracamy,kladziemy na wierzch plasterek sera i lekko podsmażamy.Ser staramy sie polewac tłuszczem z patelni. Gdy juz sie usmarzy,kladziemy na tależu, razem z ryżem, kurczaka polewamy po roztopionym serze ketchupem...
Życze Smacznego!
Jak podawać?
Z ryżem, ziemniakami, fasolką szparagową.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Gaspar |