Składniki:
- 1,5 kg żeberek (paski),
- średnia kapusta pekińska lub biała,
- mąka,
- sól,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- do smaku doprawić kucharkiem lub vegetą.
Jak przyrządzić?
Żeberka opłukać pokroić na kostki wielkości kotleta, opruszyć solą, mąką i położyć na nagrzanej patelni, obrumienic z każdej strony. Kapuste poszatkować zalac niewielką ilością wody (ok. 0,5l), dusić do miękkości, dodać listka laurowego, ziele angielskie i czosnek. Gdy zeberka są podsmażone, a kapusta miękka przełożyc żeberka do kapusty i doprawić do smaku. Dusić to razem jeszcze 30 min. Z mąki i kapusty powstaje sos.
Potrzebne przybory:
Patelnia i garnek 20 cm.
Jak podawać?
Podaje sie z ziemniakami, można również z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-8 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Bacha |