Składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek,
- 1 margaryna,
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 1/2 l mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 szklanka śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru.
Kruszonka:
- 300g mąki,
- 250g masła,
- 200g cukru,
- szczypta cynamonu.
Jak przyrządzić?
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i chłodzić w lodówce ok. 30 min.
2. Ugotować budyń na mleku z śmietaną, przestudzić.
3. Ciasto wyłożyć na blachę, następnie polać budyniem i posypać kruszonką.
Piec 40 min. w temp. 200.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Izza |