Tagliatele carbonara - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron tagliatele lub inny, ale "szeroki",
- 4 żółtka,
- 400 ml śmietany 30%,
- 150-200 g boczku wędzonego,
- ząbek czosnku,
- parmezan (ew. inny ser żółty...),
- sól, pieprz, ew. vegeta,
- listki świeżej bazylii.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Boczek pokroić w paseczki, zrumienić na patelni, odstawić.

Gdy makaron kończy się gotować:
Żółtka wrzucić do miseczki, lekko roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy (czosnek przepuszczony przez praskę).

Wlać masę do garnka o grubym dnie. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając (łatwo się przypala) do momentu zgęstnienia sosu.

Uwaga: nie dopuścić do zagotowania - zrobi się jajecznica...

Natychmiast dodać boczek. Wymieszać.

Potrzebne przybory:

Miska, garnek, praska do czosnku, trzepaczka do ubicia żółtek.

Jak podawać?

Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić listkami bazylii.

Ewentualnie: makaron wymieszać z sosem i serem, wyłożyć na talerze, ozdobić bazylią - ale tak jest mniej elegancko:-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćdużo
AutorMargolcia

Tagliatele carbonara: Podobne przepisy

Tagliatele carbonara: wypróbuj również

Powiązane Tematy