Składniki:
- makaron tagliatele lub inny, ale "szeroki",
- 4 żółtka,
- 400 ml śmietany 30%,
- 150-200 g boczku wędzonego,
- ząbek czosnku,
- parmezan (ew. inny ser żółty...),
- sól, pieprz, ew. vegeta,
- listki świeżej bazylii.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Boczek pokroić w paseczki, zrumienić na patelni, odstawić.
Gdy makaron kończy się gotować:
Żółtka wrzucić do miseczki, lekko roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy (czosnek przepuszczony przez praskę).
Wlać masę do garnka o grubym dnie. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając (łatwo się przypala) do momentu zgęstnienia sosu.
Uwaga: nie dopuścić do zagotowania - zrobi się jajecznica...
Natychmiast dodać boczek. Wymieszać.
Potrzebne przybory:
Miska, garnek, praska do czosnku, trzepaczka do ubicia żółtek.
Jak podawać?
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić listkami bazylii.
Ewentualnie: makaron wymieszać z sosem i serem, wyłożyć na talerze, ozdobić bazylią - ale tak jest mniej elegancko:-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Margolcia |