Składniki:
Ciasto I:
- 8 jajek,
- 28 dkg cukru pudru,
- 16 dkg mąki krupczatki,
- 4 dkg kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto II:
- 20 dkg wiórek kokosowych,
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 5 żółtek,
- 3 czubate yżki mąki krupczatki,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy (bez cukru),
- 2 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 kostki masła,
- 4 torebki kawy capuccino,
- spirytus do smaku.
Dekoracja: polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto I: białka ubić, dosypując na końcu cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem i dodać do białek delikatnie ubijając trzepaczką. Na końcu doadać wymieszaną mąkę z kakao i delikatnie ubijać. Piec biszkopt.
Ciasto II: białka ubić dodawac powoli cukier puder i nadal ubijać, na koncu dodać kokos i proszek i delikatnie wymieszać wszystko. Upiec placek.
Masa: mikserem utrzeć żółtka z mąką i budyniem i 0.5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka na małym ogniu wlać żółtka i ugotować. Później ostudzić i ostudzony budyń dodawać do utartego mikserem masła. Na końcu dodać kawę capuccino o do smaku troszkę spirytusu.
Placek I przekroić, na spód dać mpołowę masy, na to placek kokosowy i drugą połowę masy, na to wierzch biszkoptu. Polać polewą. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | katherine |