Składniki:
Ciasto:
- 35 dkg mąki krupczatki,
- 10 dkg cukru pudru,
- 2 jajka,
- 20 dkg margaryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek.
Masa:
- 2 szklanki mleka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 2 budynie waniliowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę i margarynę posiekać, dodać resztę składników i dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć blachę. Jabłka obrać, wydłubać gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, wycisnąc sok i wyłożyć na surowe ciasto.
Masa: w 1 szklance mleka rozrobić budynie i ugotować je w reszcie wrzącego mleka z cukrem (można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Gotowy budyń wyłożyć na jabłka i zetrzeć na to druga połowę surowego ciasta i wsadzić do piekarnika.
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | katherine |