Składniki:
- 20 dag makaronu (kolanka),
- puszka białej fasoli (40dag),
- puszka pomidorów bez skórki (40dag),
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- cebula średniej wielkości,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oleju,
- 3 szklanki bulionu z kostki,
- 1/2 pęczka bazylii,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Jak przyrządzić?
Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobniutko. Pomidory osączyć, pokroić w kawałki, zalewę zachować. Fasolę osączyć z zalewy. Bazylię pokroić w paseczki.
Na rozgrzany olej na patelni wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory wraz z zalewą,koncentratem pomidorowym i fasolę. Przełożyć do garnka zalać bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do zupy dodać pokrojoną bazylię, przyprawić do smaku przyprawami.Do ugotowanej zupy można wrzucić makaron i tak nakładać na talerze.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | nanaw |