Składniki:
- 1 kg mąki,
- 2 dag drożdży,
- 3 łyżeczki pr. do pieczenia,
- 1 szkl. śmietany,
- 3 żółtka,
- 1 1/2 kostki margaryny,
- 2 łyżki smalcu,
- 1/2 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 40 dag marmolady.
Jak przyrządzić?
Mąkę, margarynę, smalec, pr. do pieczenia i cukier rozetrzeć z mąką. Po roztarciu dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Rozwałkować, pokroić w trójkąty, na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady i formować roglale. Piec ok 15-20 min.
Potrzebne przybory:
Miska, stolnica, wałek do ciasta, piekarnik, własne ręce.
Uwagi:
Z podanej porcji wychodzi duza porcja rogali, ale są tak pyszne, że warto się natrudzić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | zuza |