Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 1 kg cebuli,
- 1 kg marchewki.
Zalewa:
- 3 szkl. wody,
- 1 szkl. cukru,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1/2 szkl. octu,
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% (mozna dac 2 słoiczki).
Jak przyrządzić?
Umyte i nieobrane ogórki pokroic w talarki i posolic (odstawic na 1 godz.),cebule pokroic i posolic (odstawic na 1 godz.),marchewke posiekac na grubej tarce.
Ugotowac zalewę:
3 szkl. wody, 1 szkl.cukru, lisc laurowy, ziele angielskie.
Marchewke podgotowac w zalewie, potem wlać 1/2 szkl. octu i słoiczek przecieru pomidorowego.Sałatkę gotować tak z 30 minut, az bedzie lekko miekka i nakładać do słoików, zakecic i odwrócic słoik.
Potem słoiki pasteryzujemy (gotowac ok. 20 minut).
Uwagi:
Sałatka jest bardzo dobra tak w sam raz na zimową porę. Smak ma słodkawy, winny. Nie jest trudna. Zycze smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | pare słoiczków |
Autor | Daga |