Składniki:
- dwa śledzie solone,
- litr mleka,
- cebula,
- kilogram ziemniaków - najlepiej Orlików lub Bardów,
- cukier,
- dwa listki laurowe,
- dwie kulki ziela angielskiego,
- łyżka octu.
Jak przyrządzić?
ledzie wieczorem namoczyć w wodzie, rano dnia następnego obrać ze skóry pokroić na porcje włożyć do miski w której podamy na stół, zalać mlekiem dodać liście, ziele, cukier i ocet, wymieszać i włożyć do lodówki. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach - obranymi - chłodnik musi być bardzo zimny a ziemniaki gorące!
Jak podawać?
W glinianychb naczyniach lub szklanych.
Uwagi:
Gdy bylem dzieckiem, to pamiętam że w gorące dni babcia, a potem mama podawały tę potrawę na stole pod rozłożystym kasztanem w dwóch misach glinianych, a my nakladaliśmy sobie w swoje male miseczki i jedliśmy drewnianymi łyżkami. Gdy zamknę oczy, to czuję smak tej potrawy i zapach lata na lubelskiej wsi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | snaflak |