Chłodnik dziadka Jurka

Przepis kulinarny

Składniki:

- dwa śledzie solone,
- litr mleka,
- cebula,
- kilogram ziemniaków - najlepiej Orlików lub Bardów,
- cukier,
- dwa listki laurowe,
- dwie kulki ziela angielskiego,
- łyżka octu.

Jak przyrządzić?

ledzie wieczorem namoczyć w wodzie, rano dnia następnego obrać ze skóry pokroić na porcje włożyć do miski w której podamy na stół, zalać mlekiem dodać liście, ziele, cukier i ocet, wymieszać i włożyć do lodówki. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach - obranymi - chłodnik musi być bardzo zimny a ziemniaki gorące!

Jak podawać?

W glinianychb naczyniach lub szklanych.

Uwagi:

Gdy bylem dzieckiem, to pamiętam że w gorące dni babcia, a potem mama podawały tę potrawę na stole pod rozłożystym kasztanem w dwóch misach glinianych, a my nakladaliśmy sobie w swoje male miseczki i jedliśmy drewnianymi łyżkami. Gdy zamknę oczy, to czuję smak tej potrawy i zapach lata na lubelskiej wsi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-4
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt6 zł
Autorsnaflak

Chłodnik dziadka Jurka: Podobne przepisy

Chłodnik dziadka Jurka: wypróbuj również

Powiązane Tematy