Składniki:
- 4 szklanki mąki gryczanej,
- 5 szklanek mleka,
- 50-60 g drożdży (lub 6 g suszonych),
- 250 g masła,
- 2 jaja,
- 1 płaska łyżka soli.
Jak przyrządzić?
Na 5-6 godzin przed podaniem wymieszać mąkę z z 3 szklankami ciepłego mleka i dodać drożdże, wymieszać. Godzinę przed smażeniem należy zaparzyć ciasto 2 szklankami wrzącego mleka, dodać płaską łyżkę soli, 2 żółtka, ubitą pianę z białek i stopione masło. Gdy ciasto podrośnie - nakładać na patelnię (najlepiej mniejszą)tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię patelenki. Gdy blin rośnie i rumieni się, należy go przewrócić na 2 stronę.
Potrzebne przybory:
Miska, drewniana łopatka, mała patelnia - lub dwie.
Jak podawać?
Gotowe bliny skaładamy w stos, podaje się do nich topione masło, smietanę, kawior :)))) lub śledzie, ale zapwniam, że wystarczy jakiś nieskomplikowany ziołowy twarożek i jest extra.
Uwagi:
Z tych proporcji wychodzi ok. 25 blinów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 25 blinów |
Kaloryczność | dużo |
Autor | bromba |