Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki,
- 1/2 l mleka,
- 10 dkg drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka cukru pudru,
- szczypta soli,
- bakalie.
Jak przyrządzić?
Lekko podgrzać troszkę mleka, dodać łyżkę mąki. Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki cukru i dodać do mleka. Przykryć rozczyn ściereczką do wyrośnięcia (w pomieszczeniu zamkniętym), około 20 min. Mąke przesiać, dodać sól i pozostałe składniki (mleko, jajko), na końcu wlać wyrośnięty rozczyn. Żółtka rozetrzeć z cukrem i dodać do tego ciasta. Na samym koncu wla olej i dać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać około 10 min dokładnie. Przykryc na min 2 godziny do wyrośnięcia. Uformować z ciasta chałkę, posmarować żółtkiem i odstawić na chwilkę do wyrośnięcia. Później upiec. Smacznego!
Uwagi:
Najlepsze z masłem i mlekiem surowym :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | katherine |