Składniki:
Ciasto jasne:
- 10 dkg mąki ziemniaczanej,
- 5 dkg maki krupczatki,
- 20 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka octu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 białek.
Ciasto kakakowe:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 1/2 szklanki maki krupczatki,
- 6 łyżek wody,
- 2 łyzki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 l mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 4-5 łyżek cukru,
- 6 żółtek,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 masło.
Dekoracja: polewa.
Jak przyrządzić?
Ciasto jasne: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, dodać ocet. Następnie dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Na wyłożoną posmarowanym tłuszczem papierem i posypanym bułką tartą wyłożyć łyżką stożki w odstępach.
Ciasto kakaowe: ubic białka, dodać cukier. Do żółtek dodać wodę, kakao, proszek i wymieszać. To dać do piany i na końcu dodac mąkę i delikatnie wymieszać (żeby nie opadło). Tym ciastem zalać białe stożki i upiec.
Masa: mleko, cukry zagotować. Żółtka i śmietane wymieszać i wlać do gotującego się mleka. chwile gotować i wylać na sito lub gazę do odsączenia. Przestudzony serek utrzeć z masłem 9można dodać cukru do smaku jeszcze).
Upieczony palcek przekroić i posmarować masą. Wierzch polac polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | katherine |