Składniki:
- 2 całe piersi z kurczaka (w zależności od potrzeb),
- masło,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 opakowanie przyprawy curry,
- 2 torebki ryżu,
- 1 łyżka mąki.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka umyć (lekko osolić), smażyć na maśle (spora ilość masła, gdyż potrzebne będzie do przyrządzenia sosu) przez kilka minut aż zrobią się białe, lekko przysmażone. Następnie dolać wody i dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Dolać cały sok z puszki od brzoskwiń oraz przyprawę curry.Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką w zależności od upodobań, aczkolwiek sos ten nie musi być gęsty. Ugotować dwie torebki ryżu.
Potrzebne przybory:
Patelnia.
Jak podawać?
Nałożyć ryż i piersi na talerze, polać wszystko sosem brzoskwiniowym-curry (dosyć dużo). Na ryżu rozłożyć brzoskinie z puszki i jeść... Osobiście uwielbiam tą potrawę, a nauczyła mnie tego moja babcia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | justynka |