Składniki:
- 6 jajek,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 1 1/2 szklanki oleju,
- 3 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 1 kg jabłek (średnio kwaśnych),
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 1 płaska łyżka kawy mielonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki sody (składnik nieobowiązkowy),
- 1 cukier waniliowy,
- bakalie (dużo średnio pokrojonych orzechów włoskich + dodatkowo inne bakalie według własnego uznania).
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać oraz pokroić w kostkę, nie za drobno! Z białek ubić pianę, powoli dosypać cukier i dalej ubijać pianę. Do ubitej piany dodać wszystkie żółtka. Sodę, kawę, kakao i cukier waniliowy razem dokładnie wymieszać, a później dodać do ubitej piany wymieszanej z żółtkami. Do tak przygotowanego ciasta wsypać mąkę, wlać olej i wszystko razem ucierać mikserem. Na końcu dodać pokrojone jabłka oraz bakalie. Dużą formę posmarować tłuszczem (masłem), posypać delikatnie bułką tartą lub kaszą manną i piec w lekko nagrzanym piekarniku. Po około 30 minutach wbić delikatnie zapałkę w środek ciasta i sprawdzić czy nie jest obrana ciastem. Jeśli nie ciasto jest upieczone.
Potrzebne przybory:
Mikser, ubijaczka do piany, ostry nóż.
Jak podawać?
Pokrojony w sześciany:) No chyba, że ktoś ma wyrafinowaną wenę twórczą.
Uwagi:
Jest to ciasto, które szybko sie wykonuje bardzo smaczne polecam szczególnie amatorom kawy. Do obierania i krojenia jabłek można "zagonić" wcześniej męża lub żonę, brata lub siostrę lub innego domownika:) Wówczas czas przygotowania jeszcze bardziej sie skróci. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | sporo |
Autor | drazetka_homeopatyczna |