Babka orzechowo-czekoladowa

Przepis kulinarny

Składniki:

- 120g mielonych midgałów,
- 120g (1 i pół opakowania) czekolady miętowej,
- 5 białek,
- 6-7 łyżek cukru,
- 1 szklanka mąki,
- pół kostki margaryny,
- i już..:)

Jak przyrządzić?

1. Czekoladę zetrzeć na tarce, dokladniej na duzych oczkach.

2. Dodać migdały, mąkę i cukier.

3. Powyższe wymieszać i dodać (najlepiej baardzo roztopione) masło.

4. Wszystko razem dookładnie wymieszać, a jeśli nie wyjdzie oczekiwany efekt, czyli prawie równomierna masa zmiksować, ale delikatnie!

5. Z białek ubić pianę.

6. Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

7. Tak powstałą masę wlać/włożyć do formy na bakę lub do zwykłej okrągłej blachy!

8. W nagrzanym uprzednio piekarniku (120`)piec ok. 30-40 min.

9. Czy ciasto jest juz upieczone, możemy poznac nakłuwając je wykałaczką... Jeśli jest sucha babka gotowa!

Potrzebne przybory:

Jedynym szczególnym przyborem jest foremka do babki, którą można zastąpic zwykłą blaszką!

Jak podawać?

W przypadku gorzkiej czekolady mozna przełożyc dowolnym kremem i jakimś dżemem...;)

Uwagi:

Naprawdę polecam, jest łatwa w przygotowaniu, zwłaszcza że robię ją juz prawie nałogowo, a mam 15 lat!

Składniki nie są drogie, a jeśli chodzi o tę trudno dostępną (czego nie ukrywam) czekoladę miętową, to można ją zastąpić zwykła gorzką lub mleczną.

Życzę smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Porcje10
Kalorycznośćbardzo dużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorDadzix

Babka orzechowo-czekoladowa: Podobne przepisy

Babka orzechowo-czekoladowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy