Składniki:
- 120g mielonych midgałów,
- 120g (1 i pół opakowania) czekolady miętowej,
- 5 białek,
- 6-7 łyżek cukru,
- 1 szklanka mąki,
- pół kostki margaryny,
- i już..:)
Jak przyrządzić?
1. Czekoladę zetrzeć na tarce, dokladniej na duzych oczkach.
2. Dodać migdały, mąkę i cukier.
3. Powyższe wymieszać i dodać (najlepiej baardzo roztopione) masło.
4. Wszystko razem dookładnie wymieszać, a jeśli nie wyjdzie oczekiwany efekt, czyli prawie równomierna masa zmiksować, ale delikatnie!
5. Z białek ubić pianę.
6. Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
7. Tak powstałą masę wlać/włożyć do formy na bakę lub do zwykłej okrągłej blachy!
8. W nagrzanym uprzednio piekarniku (120`)piec ok. 30-40 min.
9. Czy ciasto jest juz upieczone, możemy poznac nakłuwając je wykałaczką... Jeśli jest sucha babka gotowa!
Potrzebne przybory:
Jedynym szczególnym przyborem jest foremka do babki, którą można zastąpic zwykłą blaszką!
Jak podawać?
W przypadku gorzkiej czekolady mozna przełożyc dowolnym kremem i jakimś dżemem...;)
Uwagi:
Naprawdę polecam, jest łatwa w przygotowaniu, zwłaszcza że robię ją juz prawie nałogowo, a mam 15 lat!
Składniki nie są drogie, a jeśli chodzi o tę trudno dostępną (czego nie ukrywam) czekoladę miętową, to można ją zastąpić zwykła gorzką lub mleczną.
Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Dadzix |