Składniki:
Biszkopt:
3 jaja, 1/2 szklanki cukru, tyleż mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cuker waniliowy, garsta wiórek kokosowych, szczypta soli, szczypta kakao (tak, by dodać odrobinkę kolorku).
Masa:
2 budynie instant dr Oetkera, np. amaretto z migdałami, wrzątek.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić ze szyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier (wciąż ubijać) kolejno żółtka. Mąkę przesiać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, wiórkami, wymieszać delikatnie z masą białkową. Na końcu dodać kakao. Ciasto wylać na blachę uprzednio wyłożoną paierem do pieczenia, piec ok. 15 min w 180st.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na wilgotną ściereczkę, papier zwilżyć wodą i lekko zerwać z biszkoptu. Następnie zwinąć wraz ze ściereczką jak roladę, odstawić do przestygnięcia.
Masa:
Zagotować wodę, rozpuścić budynie w takiej ilości wrzątku, by była to dość gęsta masa.
Następnie rozwinąć roladę, posmarować masą, zwinąć w ścisłą roladę, owinąć ściereczką i odstawić na godzinkę do lodówki.
Potrzebne przybory:
Blaszka, papier do pieczenia, mikser, miseczki, czajnik, łyżki.
Jak podawać?
Schłodzoną, można udekorować cukrem pudrem lub polewą.
Uwagi:
Oczywiście masa może być inna - to już indywidualna sprawa każdego smakosza. Od dżemiku po bardziej skomplikowane wariacje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | matrzo |