Składniki:
- 50-60 dkg mąki,
- 6 dkg drożdży,
- 1 jajo,
- 1 śmietanka 18%, najlepiej Danon,
- 1 masło roślinne,
- 3-4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- szczypta soli,
- marmolada twarda do nadziewania.
Jak przyrządzić?
Wsypac na miske mąke, dodać masło schłodzone, nastepnie smietane wymieszaną z drozdzami i cukier roztarty z jajkiem sól. Wyrobic ciasto. Nastepnie rozwłakować okragły placek kroić na trójkaty nadziewać marmoladą i zawijać rogaliki. Rogaliki pozostawic chwile w lekko nagrzanym piekarniku do wyrosnięcia. Nastepnie zwiększyć temperature do 180 stopni i piec. az bedą rumiane. SMACZNEGO!
Jak podawać?
Można posypac cukrem pudrem po upieczeniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Ewa |