Sk艂adniki:
Biszkopt:
- 6 jaj,
- 6 lyzek cukru,
- 6 lyzek maki pszennej,
- pol lyzeczki proszku do pieczenia,
- aromat do ciast (waniliowy).
Pianka:
- 2 galaretki truskowkoe,
- puszka mleka nieslodzonego.
Dodatkowo dla tych, ktorzy maja ochot臋:
- mala smietana kremowka,
- cukier waniliowy,
- 艣mietan-fix,
- wiorki kokosowe do dekoracji.
Jak przyrz膮dzi膰?
Biszkopt:
Jajka cale ubic z cukrem na pulchna mase, dodac aromat, make i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszac. Przelozyc mase jajeczna na natluszczoana i obsypana maka blache, piec okolo 25 minut, wkladajac ja do nagrzanego uprzednio piekarnika, upiec biszkopt.
Pianka:
Galaretki rozpuscic w bardzo malutkiej ilosci goracej wody (pol szklanki wystarczy), ostudzic, mleko z puszki wlac do naczynia, mikserem je ubijajac przez kilka minut, schlodzone plynne galaretki wlewac powoli do miksujacego sie mleka, miksowac jeszcze troche, tak zmiksowane mleko wraz z galaretkami (ma byc konsystecja bardzo gestej smietany) przelozyc na wystudzony biszkop i wlozyc do lodowki do calkowitego stezenia.
G贸ra:
Na stezona pianke mozna polozyc bita smietane:smietanke kremowke schlodzona wraz z cukrem waniliowym ubijac mikserem, pod koniec ubijania dodac do smietany smietan-fix i dobrze ubic na bita smietane, przelozyc na zestygnieta pianke, rozprowadzic rownomiernie po calym ciescie; jezeli ktos ma ochote, mozna rozbryzgac gore smietany polewa czekoladowa, ktora mozna kupic w kazdym sklepie; jezeli nie ma sie ochoty na polewe, wtedy gore smietany posypac rownomiernie wiorkami kokosowymi, wstawic do lodowki. SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | basiulenka |