Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki,
- 2 szkl. mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła.
Farsz:
- 30 dag szpinaku,
- 25 dag sera ricotta (ew. zmielony tłusty twaróg),
- 10 dag tartego parmezanu,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki masła,
- 3 łyżki kremówki,
- sól, pieprz.
Sos beszamelowy:
- 5 dag masła,
- 5 dag mąki,
- 1/2 l mleka,
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
1. Ciasto: Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie naleśniki na 2 łyżkach masła.
2. Farsz: W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać umyte i posiekane liście szpinaku i śmiwtanę. Smażyć 2 min. mieszając. Następnie zestawić z ognia, wymieszać z ricottą, połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
3. sos: Zrobić zasmażkę z masła i mąki stale mieszając, rozprowadzić ją zimnym mlekiem. Podgżewać aż zgęstnieje (ok. 15 min.) Doprawić solą, pieprzem i gałką.
4. Naleśniki smarować faszem i zwijać jak krokiety lub w kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, polać szklanką beszamelu i posypać resztą parmezanu.
5. Piec ok. 25 minut w 190-200 stopniach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |