Składniki:
- 6 dag sera gorgonzola (lub innego pleśniowego typu Rokpol),
- 15 dag sera ricotta,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 2/3 szklanki śmietany kremówki,
- sól, pieprz,
- ewentualnie: mały słoik suszonych pomidorów, w oliwie oraz ok. 50-70g orzeszków piniowych, ponad to parmezan do posypania.
Jak przyrządzić?
1. Na suchej patelni uprażyć orzeszki - tak aby się lekko zezłociły - nie zbrązowiły.
2. Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać ricottę, parmezan i dropno pokrojoną gorgonzolę.
3. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sery się rozpuszczą. Nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Pomidory odsączyć z oliwy, pokroić w paseczki, dodać do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać.
5. Ugotowany makaron (ok. 35- 40 dag) przełożyć do rondla, wymieszać z sosem i chwilę podgrzać. Każdą porcję posypać uprażonymi orzeszkami i tartym parmezanem.
Uwagi:
Sos jest doskonały do makaronu- zwłaszcza zielonego tagliatelli. Świetnie smakuje też do kluseczek gnocchi, ne które przepis podałam. Z dodatkiem suszonych pomidorów i orzeszków doskonale pasuje do spaghetti.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |