Składniki:
- 60 dag wątróbki cielęcej,
- 2 gruszki,
- 1/2 strąka czerwonej papryki,
- mała papryczka chili,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki masła,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Wątróbkę oczyścić z błon, opłukać, osuszyć,pokroić w plastry i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć wątróbkę z obu stron na rumiano, przełożyć do rondla i trzymać w cieple.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wybrać gniazda nasienne, pokroić na podłużne cząstki, skropić sokiem z cytryny. Obraną cebulę pokroić w talarki, paprykę razem z chili drobno posiekać.
Na pozostałym na patelni sosie obsmażyć gruszki, cebulę i paprykę, przełożyć do rondla z wątróbką.
Oprószyć solą i pieprzem,podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Posypać natką.
Jak podawać?
Podawać z kluskami lub ryżem.
Uwagi:
Zamiast wątóbki cielęcej można użyć drobiową lub wieprzową.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | goska |