Składniki:
- 50 dag mąki,
- 30-35 dag wędzonej szynki,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 3 płaskie łyżeczki cukru,
- 1 1/2 dl mleka,
- 3 dag masła,
- sól,
- trochę wody mineralnej gazowanej.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozkruszamy i mieszamy 0,5 dl letniego mleka i cukrem, czekamy aż urosną i dojrzeją. Przesianą mąkę mieszamy z roztopionym masłem, solą, przygotowanymi drożdżami i mlekiem. Dodajemy tyle wody mineralnej, ile potrzeba, aby otrzymać średnio rzadkie ciasto. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż pokażą się w nim pęcherze (robotem kuchennym ok. 10-15 minut). Pod koniec wyrabiania dodajemy grubo zmieloną (lub drobno pokrojoną) szynkę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (podwójna objętość). Po wyrośnięciu dzielimy na dwie części i nadajemy im podłużny kształt.
Wypiekamy w średnio gorącym piekarniku (50-60 minut) na blasze, od czasu do czasu spryskujemy lekko wodą.
Jak podawać?
Świetny z pastą z papryki i bakłażanów (ajwar) lub z twarożkiem + cebulka.
Uwagi:
Dobrze przechowuje się w lodówce - zachowuje świeżość do 1 tygodnia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | bromba |