Składniki:
- 4-5 ładne, duże i świeże bakłażany,
- 25 dag mielonej wołowiny,
- 25 dag mielonej wieprzowiny,
- 1 sucha bułka,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, papryka.
Jak przyrządzić?
Bakłażany myjemy i obieramy, rozcinamy wzdłuż na pół. Ostrą łyżką wydrążamy środki. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy wydrążone środki bakłażanów, namoczoną w mleku, wyciśniętą bułkę, cebulę i wszystko to mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dla pikanterii możemy dodać odrobinę pasty sardelowej. Masą tą napełniamy wydrążone bakłażany. Brytfankę smarujemy masłem lub oliwą i układamy w niej, dokładnie jeden obok drugiego, bakłażany. Nadzienie posypujemy tartym serem, a na samym wierzchu układamy kawałeczki masła. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170ºC.
Jak podawać?
Z pieczywem lub ryżem. :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bromba |