Składniki:
- 0,5 kg mięsa bez kości (wieprzowego lub wołowego),
- 0,25 dkg kiełbasy (np. zwyczajnej),
- 5-10 dkg wędzonej słoniny,
- 25 dkg cebuli,
- kilka ząbków czosnku,
- 1 kg kapusty słodkiej,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 10 dkg grzybów (pieczarki, mogą być grzyby suszone),
- 2 marchewki,
- 2 zielone papryki,
- 2 pomidory,
- czerwona papryka w proszku, kminek, sól, listek laurowy,
- śmietana do przyprawienia.
Jak przyrządzić?
Drobno pokrojoną słoninę roztapiamy w garnku. Pokrojoną cebulę (w drobną kostką) smażymy na jasnozłoty kolor. Odsuwamy garnek z ognia i dodajemy czerwoną paprykę, dokładnie mieszamy, zwracając uwagę żeby nie przypalić. Krótko podgrzewamy (ciągle mieszając) i wkładamy mięso pokrojone w kostkę (ok. 2x2 cm), mieszamy. Ogień nie może być za silny i na takim właśnie, nie za mocnym ogniu, mieszając gotujemy całość ok. 20 minut. W międzyczasie dodajemy rozgnieciony albo pokrojony drobniutko czosnek, zieloną paprykę, pomidory, pokrojone grzyby, kminek, listek laurowy i ewentualnie ok. 1 - 2 lampki wina. Jeżeli całość jest podejrzanie gęsta, można wlać trochę wody. Gdy mięso trochę zmięknie, czas na dodanie marchewki, kiszonej kapusty i poszatkowanej słodkiej kapusty. Na wolnym ogniu gotujemy wszystko do tej pory, aż kapusta, marchewka i mięso będzie miękkie. Często mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy grube plasterki kiełbasy.
Jak podawać?
Podajemy jak polski bigos - z pieczywem, tłuczonymi ziemniakami itd. Na talerzu dodajemy śmietanę.
Uwagi:
Gęstość potrawy powinna odpowiadać konsystencji polskiego bigosu. Jeżeli ktoś lubi potrawy ostrzejsze, może dodać odrobinę ostrej papryki (np. chili)jest to wskazane! Solimy do smaku na samym końcu, ponieważ kiszona kapusta i tak jest zwykle dość słona.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | bromba |