Bigos po węgiersku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 kg mięsa bez kości (wieprzowego lub wołowego),
- 0,25 dkg kiełbasy (np. zwyczajnej),
- 5-10 dkg wędzonej słoniny,
- 25 dkg cebuli,
- kilka ząbków czosnku,
- 1 kg kapusty słodkiej,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 10 dkg grzybów (pieczarki, mogą być grzyby suszone),
- 2 marchewki,
- 2 zielone papryki,
- 2 pomidory,
- czerwona papryka w proszku, kminek, sól, listek laurowy,
- śmietana do przyprawienia.

Jak przyrządzić?

Drobno pokrojoną słoninę roztapiamy w garnku. Pokrojoną cebulę (w drobną kostką) smażymy na jasnozłoty kolor. Odsuwamy garnek z ognia i dodajemy czerwoną paprykę, dokładnie mieszamy, zwracając uwagę żeby nie przypalić. Krótko podgrzewamy (ciągle mieszając) i wkładamy mięso pokrojone w kostkę (ok. 2x2 cm), mieszamy. Ogień nie może być za silny i na takim właśnie, nie za mocnym ogniu, mieszając gotujemy całość ok. 20 minut. W międzyczasie dodajemy rozgnieciony albo pokrojony drobniutko czosnek, zieloną paprykę, pomidory, pokrojone grzyby, kminek, listek laurowy i ewentualnie ok. 1 - 2 lampki wina. Jeżeli całość jest podejrzanie gęsta, można wlać trochę wody. Gdy mięso trochę zmięknie, czas na dodanie marchewki, kiszonej kapusty i poszatkowanej słodkiej kapusty. Na wolnym ogniu gotujemy wszystko do tej pory, aż kapusta, marchewka i mięso będzie miękkie. Często mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy grube plasterki kiełbasy.

Jak podawać?

Podajemy jak polski bigos - z pieczywem, tłuczonymi ziemniakami itd. Na talerzu dodajemy śmietanę.

Uwagi:

Gęstość potrawy powinna odpowiadać konsystencji polskiego bigosu. Jeżeli ktoś lubi potrawy ostrzejsze, może dodać odrobinę ostrej papryki (np. chili)jest to wskazane! Solimy do smaku na samym końcu, ponieważ kiszona kapusta i tak jest zwykle dość słona.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
Autorbromba

Bigos po węgiersku: Podobne przepisy

Bigos po węgiersku: wypróbuj również

Gulasz węgierski

... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przygotowując jakąś potrawę, nie czerpiemy z dokonań kuchni polskiej. Jednym z ciekawszych wpływów w naszej kuchni ... są receptury kuchni węgierskiej. Zobacz, czym ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... , przykryj naczynie i duś pyszne danie ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ... bożonarodzeniowych, które można znaleźć w ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita potrawa jest znakomitym sposobem na polepszenie samopoczucia i poprawienie odporności. Zobacz, jakie inne specjalności kryje w sobie tradycja kuchni naszych dawnych sąsiadów oraz poznaj recepturę ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz ...

dawno temu

Artystka protestuje przeciwko nienaturalnemu retuszowi

... Węgierska wokalistka pokazała światu film, na którym widać zmiany, jakie przeprowadza na jej obrazie grafik. Okazuje się, że retusz to nie tylko wygładzanie zmarszczek i poprawianie koloru skóry ... Coraz więcej mówi się o retuszu w show ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Pomysł na gulasz

... Sztandarowe węgierskie danie i u nas cieszy się dużą popularnością. Potrawa najlepiej smakuje z mięsem wieprzowym, jest soczysta, bardzo sycąca oraz o bardzo wyrazistym smaku. Choć przygotowanie dania jest dość pracochłonne, to na pewno warto ...

dawno temu

Fantazyjny i bardzo pojemny stojak na wino

... na najbliższą okazję. Inaczej sprawa wygląda, gdy jesteśmy na przykład w Tokaju i tam kupimy kilka butelek tradycyjnego węgierskiego wina - wypadałoby, żeby miało gdzie leżakować. ... na najbliższą okazję. Inaczej sprawa wygląda, gdy jesteśmy na ...

dawno temu

Leczo z pieczarkami

... węgierskiej, która na dobre przyjęła się w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Oczywiście receptura przyrządzania węgierskiego leczo stanowi tu wyłącznie inspirację do naszych prób i poszukiwań. Otóż ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... Kuchnie europejskie – włoska, francuska, grecka, węgierska itd. – są nam dobrze znane. Wydają się swojskie głównie ze względu na przyprawy i popularność tego typu restauracji w Polsce. Do wszystkiego ...

dawno temu

Futurystyczny stojak na wino

... na najbliższą okazję. Co innego jak jesteśmy na przykład w Tokaju i tam kupimy kilka butelek tradycyjnego węgierskiego wina - wypadałoby, żeby miało gdzie leżakować. A jeśli tak, to przydałby się również i ciekawy stojak - takim właśnie jest ...

dawno temu

Powiązane Tematy