Składniki:
- 2 kalafiory (lub brokuły),
- pęczek szczypiorku,
- 2 pomidory,
- ziarno cedrowe (zastępujemy słonecznikiem lub jakimiś orzeszkami),
- 2 łyżeczki ziarenek gorczycy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, curry.
Jak przyrządzić?
Kalafior dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ziarno gorczycy mieszamy z octem w 0,5 dl wody. Dodajemy przyprawy, drobno posiekany szczypiorek i pokrojone na bardzo drobne kostki pomidory i olej. Orzeszki lekko zarumieniamy na suchej (bez tłuszczu patelni). Ostudzone kalafiory polewamy naszą mieszaniną aromatycznych i kolorowych składników z przyprawami. Całość posypujemy orzeszkami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | bromba |