Składniki:
- 8 dużych zielonych papryk,
- 30 dag grzybów,
- 1 cebula,
- 6 dag mąki,
- 5 jajek,
- 12 dag bułki tartej,
- pęczek zielonej pietruszki,
- pieprz czarny mielony, sól,
- olej.
Jak przyrządzić?
Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wkładamy na moment do wrzątku. Grzyby i cebule kroimy w drobną kostkę. Cebule szklimy w niewielkiej ilości oleju, dodajemy grzyby, po kilku minutach posypujemy posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy odparuje już woda, dodajemy 3 jajka (bardzo dobrze rozmieszane) i smażymy coś w rodzaju rzadkiej jajecznicy. Tym nadzieniem (kiedy już trochę wystygnie) faszerujemy papryki. Panierujemy w klasyczny sposób i smażymy na rozgrzanym oleju.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem wymieszanym z masłem i zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | bromba |