Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 40 dag żółtego sera (o wyrazistym smaku, np gouda),
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 6 łyżek przyprawy maggie.
Warzywa z puszek:- fasolka szparagowa,
- fasola czerwona (opcjonalnie biała),
- groszek,
- kukurydza,
- zielone oliwki,
- 5 ogórków konserwowych,
- musztarda (najlepiej sarepska),
- majonez,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Porcja dla 6 osób lub na 3 dni.
Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić kurczaka, kiedy się lekko obsmaży, wlać sos sojowy i magii. Smażyć kurczaka do całkowitego wchłonięcia sosów tak by została tylko oliwa z oliwek, zdjąć z ognia i wystudzić. Kurczak nabierze złocistego koloru oraz orzechowo-słonego posmaku.
Warzywa z puszek odsączyć na durszlaku i wrzucić do dużej misy, ser pokroić w kostkę (1x1 cm), dodać do warzyw, ogórki konserwowe również w kosteczkę wielkości ziaren kukurydzy, oliwki poprzekrawać na 3 części.
Ostudzonego kurczaka, wymieszać z z pozostałymi składnikami, dodać 3 łyżki musztardy i tyle samo majonezu (jeśli ktoś lubi można więcej), wymieszać i pozostawić w lodówce, tak by składniki oddały swój smak.
Jak podawać?
Sałatkę można podać na liściach cykorii lub sałaty z białym pieczywem.
Uwagi:
Przyprawiając sałatkę nie używam soli, gdyż zawarta jest w sosach sojowym i magii, można ją "dosmaczyć" białym lub ziołowym pieprzem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | ErykM |