Babka kokosowa (autor kaja)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki maslanki,
- pół szklanki cukru (kryształ),
- 4 jajka,
- 1/4 kostki masła lub margaryny,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 10 dag wiórek kokosowych.

Jak przyrządzić?

Żółtka utrzec z cukrem, dodac tłuszcz, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie utrzeć, dodać maślankę i dalej ucierać. Do tej masy dodawać naprzemian przesianą mąkę i ubite białka (mozna to wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach! ja tak robię i ciasto nie upada.).

Na koniec dodać kokos wymieszac i wlać do formy keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piekarnik rozgrzać do 145'C i piec około 15 minut potem zwiększyc temperaturę do 180 i piec 45 minut.

Gotowa babke polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

Babka jest świetna z zimnym mlekiem.

Polecam!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
Autorkaja

Babka kokosowa (autor kaja): Podobne przepisy

Babka kokosowa (autor kaja): wypróbuj również

Powiązane Tematy