Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki maslanki,
- pół szklanki cukru (kryształ),
- 4 jajka,
- 1/4 kostki masła lub margaryny,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 10 dag wiórek kokosowych.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzec z cukrem, dodac tłuszcz, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie utrzeć, dodać maślankę i dalej ucierać. Do tej masy dodawać naprzemian przesianą mąkę i ubite białka (mozna to wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach! ja tak robię i ciasto nie upada.).
Na koniec dodać kokos wymieszac i wlać do formy keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 145'C i piec około 15 minut potem zwiększyc temperaturę do 180 i piec 45 minut.
Gotowa babke polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.
Babka jest świetna z zimnym mlekiem.
Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | kaja |