Składniki:
- 1 kg wołowiny,
- 2 czubate łyżki tłuszczu,
- 2 czubate łyżki majeranku,
- 3 cebule,
- pieprz,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 200 ml wody,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy na paski grubości palca i długości ok. 4 cm. Płuczemy w wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Tłuszcz roztapiamy na głębokiej patelni a najlepiej w szerokim dużym rondlu. Dodajemy cebulę. Mieszamy i po kilku minutach dodajemy pokrojoną wołowinę. Dosypujemy przyprawy - pieprz, majeranek i sól. Dolewamy trzy szklanki wody. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, dusimy do miękkości. Od czasu do czasu dokładnie mieszamy i uzupełniamy wyparowaną wodę.
Śmietanę mieszamy z mąką oraz odrobiną wody i wlewamy do mięsa. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem (np. szerokie wstążki), ale smaczne jest też z ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | bromba |