Składniki:
- 6 ziemniaków,
- sól,
- 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Ugotować 6 ziemniaków w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, bardzo dobrze utłuc, wyłożyć do miski, dodać 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, wbić 1 jajko, dobrze wyrobić, formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania ziemniaków, tłuczek, patelnia.
Jak podawać?
Świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem i surówką.
Uwagi:
Ciasto jest takie jak na kluski śląskie, tyle że kuleczek się nie gotuje, a smaży.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 20 sporych kulek |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Panna Tulipanna |