Pampuszki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 6 ziemniaków,
- sól,
- 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.

Jak przyrządzić?

Ugotować 6 ziemniaków w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, bardzo dobrze utłuc, wyłożyć do miski, dodać 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, wbić 1 jajko, dobrze wyrobić, formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowania ziemniaków, tłuczek, patelnia.

Jak podawać?

Świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem i surówką.

Uwagi:

Ciasto jest takie jak na kluski śląskie, tyle że kuleczek się nie gotuje, a smaży.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcjeok. 20 sporych kulek
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt3 zł
AutorPanna Tulipanna

Pampuszki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy