Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szkl. mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 kostka margaryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 jajka,
- 5 łyżek wody.
Masa:
- 50-70 dag twarogu,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Margaryna + cukier + kakao + woda - gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę, odlać 1/2 szklanki, do reszty dodać mąkę z proszkiem + piana z białek. Ser zmielić w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na masę, włożyć na surowe ciasto, piec przez ok. 60 minut w temp. ok 200* C
Uwagi:
Nie zawsze ciasto dobre jest po 60 minutach, zależy od piekarnika itd. Najlepiej wziąść wykałaczkę i już od 40 minut wbijać ją w ciasto, jeśli coś na niej zostaje, to ciasto nie jest gotowe. Kiedy jeszcze nie minie 60 minut, a ci wydaje sie, że ciasto już jest dobre, pewnie tak jest =)
Żeby Izaura miala prawdziwą i ładniejszą formę, poprzyciskać ciemną część ciasta dosyć mocno łyżką, żeby porobiły się górki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | hopie |