Składniki:
- marcew 2 szt.,
- seler naciowy, 3 łodyżki,
- pietruszka 1 szt.,
- 3 grzybki mun,
- 2 piersi z kurczaka,
- garść groszku świeżego lub zmrożonego,
- sól,
- sos sojowy,
- curry,
- chilli,
- imbir najlepiej świeży, ale może być też w proszku,
- woda 4l.
Jak przyrządzić?
Gotujemy rosół z podanych składników, marchew i pietruszkę trzemy na tarce, piersi kroimy w kostkę, grzyby wcześniej obgotowujemy osobno ok. 20 min. i kroimy w paseczki, seler kroimy w kostkę. Wszystko gotujemy razem z groszkiem do miękości. W międzyczasie trzeba to wszystko doprawić małą ilością soli, sosem sojowym (ok. 2 łyżek), szczyptą curry, chilli i imbiru. Przyprawiamy według smaku, ale ta zupa ma być naprawdę pikantna. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Garnek.
Jak podawać?
Potrawa ma być gorąca i piekąca. Polecam na chłodne dni i po nocnej mocnej zabawie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anna |