Składniki:
Podstawą sałatki jest (w równych proporcjach):
- arbuz (ilość zgodnie z upodobaniami i możliwościami, ja jestem w stanie 'na jeden raz' zjeść nawet kilogram),
- ogórki (jakie kto lubi),
- ananas - świeży,
- melon (może być ten mały, sprzedawany w hipermarketach jako melon galia),
- jogurt.
Jak przyrządzić?
Miąższ arbuza pokroić w kostkę, wybrać pestkiogórki obrać, pokroić (w kostkę, w grubsze plasterki czy w półplasterki).
Ananasa oczyścić, odciąć rozetę liści, obrać, usunąć zdrewniały rdzeń, również pokroić w kostkę.
Melona przekroić na pół, usunąć pestki, wycinać kulki specjalną łyżeczką (z braku łyżeczki można melona nożem potraktować zwyczajnie - pokroić na mniejszcze części, obrać ze skóry, pokroić w kostkę).
Wszystko wymieszać z jogurtem.
Jak podawać?
Podawać schłodzone.
Uwagi:
Jogurt może być owocowy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | siostrzyc |