Składniki:
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 2 kostki rosołowe,
- 1 kubek pomarańczowej soczewicy,
- 1 liść laurowy,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 ziaren pieprzu.
Jak przyrządzić?
Zagotuj litr wody z kostkami rosołowymi.
Pokrój w kosteczkę cebulę, posiekaj czosnek i przełóż je do głębokiej patelni z olejem. Smaż, dopóki cebula nie zrobi się szklista.
Mieszając zawartość patelni, dodaj curry, liść laurowy, imbir i soczewicę.
Zmiażdż czarny pieprz i wrzuć go na patelnię. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż soczewica stanie się miękka.
Przed podaniem dodaj mleko kokosowe, zamieszaj. Posól, jeśli potrzeba i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Pascal gotuje bosko, polecam! A ta zupka działa "na bank".
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | agulka przepis pascala |