Jedz kolorowo
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuDo kolorystycznej różnorodności zachęcają naukowcy, którzy podzielili warzywa i owoce na pięć grup: zieloną, czerwoną, żółto- pomarańczową, fioletową i białą. Zgodnie z ich zaleceniami powinniśmy codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub wypijać sok, w taki sposób dobierając składniki, aby w naszym menu znalazły się produkty z każdej grupy kolorystycznej.
Dzięki temu zapewnimy sobie dobór różnorodnych witamin i składników mineralnych. Poza tym nasze jedzenie przestanie być monotonne, co jest dodatkową zaletą takiego jadłospisu.
O tej zasadzie powinni pamiętać zwłaszcza rodzice, aby zachęcać swoje pociechy do zdrowego odżywiania. Jeżeli nie lubimy jakiegoś warzywa, możemy zastąpić je innym należącym do tej samej grupy kolorystycznej.
Wybierając warzywo lub owoc, warto kierować się intensywnością barwy, która gwarantuje większą ilość odżywczych składników.
Ze względu na to, że nasz organizm nie potrafi magazynować witamin, należy je spożywać codziennie. Minimalna codzienna porcja to 500 g rozłożona na 5 posiłków. Może to być jeden średniej wielkości owoc lub warzywo albo sok w kartoniku. Organizm potrzebuje stałego dostarczania odpowiednich składników, dlatego tak ważne jest, aby w odstępstwach czasowych mu je zapewnić.
Warzywa i owoce należące do 5 grup kolorystycznych:
zielona - szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, szparagi, agrest, czerwona - pomidor, czerwona papryka, buraki, jabłka, czereśnie, truskawki, granat, soki jabłkowe, pomidorowe,żółto- pomarańczowa - marchew, pomarańcze, cytryny, banany, brzoskwinie, soki pomarańczowe i marchwiowo- owocowe,fioletowa - bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona,biała - cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska.
Zalety poszczególnych grup:
zielona - wzmacnia naczynia krwionośne, jest źródłem witaminy A, C, E i K oraz minerałów. Zawiera kwas foliowy zapobiegający powstawaniu anemii, a także wadom cewy nerwowej.czerwona - jest źródłem antocyjanów, likopenu oraz wielu witamin. Korzystnie wpływa na pracę serca. Może zapobiegać powstawaniu nowotworów.żółto- pomarańczowa - zawiera ß- karoten. Pozytywnie wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry. Chroni przed chorobami układu krążenia oraz niektórymi nowotworami.fioletowa - zawiera antocyjaninę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. biała - jest źródłem flawonoidów i allicyny. Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe.
Pamiętaj, aby nie tylko zapewnić swojemu dziecku różnorodne warzywa i owoce, ale samemu je spożywać, gdyż jest to najlepsza zachęta dla niego.
Więcej: www.5porcjiwszkole.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze