Składniki:
CIASTO:
- 1,5 szkl. cukru,
- 1 margaryna,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
- 0,5 szkl. wina (najlepiej czerwonego).
Wszystkie składniki zagotuj, a następnie odlej 0,5 szklanki, pozostaw do wystygnięcia, a następnie dodaj:
- 4 żółtka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szkl. mąki.
Wszystko razem zmiksuj, na końcu dodaj ubite na sztywną pianę białka.
MASA SEROWA:
- 0,5 kg sera białego (może być więcej),
- 0,5 kostki margaryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. cukru pudru (może być kryształ),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki grysiku,
- 4 jajka,
- bakalie (niekoniecznie).
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 5 dag margaryny lub masła,
- 3 łyżki wody lub mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Ser utrzyj z margaryną, dodaj cukier, żółtka oraz pozostałe składniki (oprócz białek).Gdy powstanie jednolita masa dodaj do niej ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem wymieszaj.
Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a następnie dużą łyżką nakładaj na nie masę serową.
Piec około 50 minut.
Po wystygnięciu ciasta rozpuść w garnuszku margarynę, wodę i cukier, a na końcu dodaj kakao. Gdy powstanie jednolita masa, polej nią wystygnięte ciasto.
Uwagi:
Ciasto można posypać kokosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ELEK |