Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego lub kiełków soi (jak kto woli),
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 słoiczek marchewki lub można ugotować i pokroić,
- 25 dkg szynki do sałatki najlepiej gotowanej,
- 1 puszka fasolki czerwonej,
- ogórki konserwowe lub kiszone - jak kto woli,
- por,
- majonez,
- 25 dkg sera żółtego.
Jak przyrządzić?
Układamy warstwami:
- seler lub kiełki uprzednio odsączone,
- kukurydza,
- marchew - kostka,
- szynka - kostka,
- fasolka czerwona,
- ogórki - kostka,
- por drobno pokrojony,
- majonez - gruba warstwa,
- ser zółty - starty na tarce do jarzynki na grubych oczkach.
Zawijamy filią i na kilka godzin do lodówki. Jak się już "przejdzie", to nakładamy od dołu wszystkie warstwy i na talerzu mieszamy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Basia |