Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku,
- 3 zółtka,
- kostka masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy.
Masa:
- jabłka 1 kg,
- cukier,
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1 litr mleka.
Jak przyrządzić?
Zagnieść kruche ciasto. Połową wyłożyć spód blaszki. Jabłka drobno pokroić lub wrzucić do malaksera. Zasypać cukrem do smaku i lekko poddusić. Jesli puszczą dużo soku i będą leiste to ja dodaje zawsze kleiku ryżowego - wychodzi idealna konsystencja i nie będą się później rozpadać. Taką masę jabłkową kładziemy na ciasto. Następnie gotujemy budunie na litrze mleka. Wykładamy krem budyniowy na masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciast kruchego. Pieczemy 30-45 minut w 180C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Basia |