Składniki:
- makaron spaghetti około 200g,
- 30 dag zmielonego wędzonego boczku,
- 100 ml śmietanki 18% (najlepsza Łaciata do zup i sosów w żółtym kartoniku),
- kilka listków bazylii,
- 3 średnie pomidory,
- łyżka mąki,
- pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron. Boczek podsmażyc na patelni tak żeby się tłuszcz wytopił a mięsko zrumieniło. W blenderze zmielić pomidory (oczywiście bez skóry) razem z bazylią, śmietanką i mąką. Wylać wszystko na patelnię z boczkiem i sosik potrzymać na ogniu, żeby zgęstniał.
Jak podawać?
Sytuacja jest chyba klarowna, ale dla porządku: makaron nałożyć na talerze i polać sosem. Ot co.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | speni |