Składniki:
- karczek 1 kg,
- zioła,
- 0,5 l spirytusu,
- jajko,
- majonez,
- oliwa z pierwszego tłoczenia,
- papryka,
- czosnek,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Karczek kroimy w platry 1,5 cm, przygotowywujemy wywar ze spirytusu ziół, jajek, majonezu, czosnku. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem, mieszamy. Zalewamy karczek i chowamy w zimnym miejscu na około dwa lata - najlepiej w lodówce.
Jak podawać?
Potrawę należy spożyć w przeciągu 1h od upieczenia, nie próbować mięsa na grillu, grozi poparzeniem.
Uwagi:
Po dwóch latach karczek ma 60 procent, nie podawć dziecią, przepijać piwem.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 36 zł |
Autor | vanderboss |